Nasza kapusta kwaszona jest w tradycyjny, naturalny sposób znany na Podlasiu od pokoleń, a uprawiana jest na ekologicznych terenach Narwiańskiego Parku Narodowego. Jest doprawiana jedynie solą, koprem i czosnkiem, dodajemy też trochę marchwi dla smaku. Do jej kwaszenia stosuje się żadnych konserwantów, mierszana jest ręcznie, a woda pochodzi ze studni głębinowych należących do właścicieli upraw.

 

Gotowy produkt również jest pakowany ręcznie. To pozwala zachować najwyższe standardy produkcji. Najważniejsze jednak jest to, że tak przygotowana kapusta zachowuje najwięcej właściwości smakowych i aromatycznych.

W polskiej kulturze kulinarnej kapusta kiszona istnieje już od XIV wieku. Udoskonalane od stuleci receptury na stałe zapisały kwaszoną kapustę w polskiej kuchni. Dziś trudno wyobrazić sobie, że brakuje w jadłospisie charakterystycznego kapuśniaka, bigosu oraz surówki z jabłkiem.

Inne produkty z tej kategorii