Grzyby
Kurka marynowana

Kurki w marynacie pochodzą  z najbardziej urodzajnego regionu kraju – Polski północno-wschodniej. To z tych stron trafiają do nas najsmaczniejsze i najładniejsze kurki.
Podlasie, Mazury oraz Wschodnie Mazowsze to obszary Polski najbardziej obfitujące w kurki. Grzyby właśnie z tych stron trafiają do słoików. Doskonale komponują się z marynatą. Kurki w zalewie z dodatkiem cebuli, marchwi oraz przypraw śmiało stają do rywalizacji z podgrzybkiem czy borowikiem. Kurki w marynacie będą świetnym uzupełnieniem dla pozostałych przekąsek serwowanych na nasz stół. Smak i aromat będzie kusił i niejeden raz będziemy sięgać po kolejne pachnące kurki, by się nimi zajadać.

 

Pieprzniki jadalne popularnie nazywane kurkami występują w naszych lasach już od połowy czerwca. Ich złocisty kolor i falista „korona” sprawiają, że wyróżniają się na tle runa leśnego. W porównaniu z innymi grzybami rzadko trafiają się okazy robaczywe. Swoją popularność zawdzięczają delikatnemu, wyjątkowemu smakowi.
Kurka to typowy przedstawiciel grzybów letnich, kiedy zaczyna brakować kurek w lasach to znak, że nadchodzi czas jesieni, odpowiedni dla borowików oraz podgrzybków.

Inne produkty z tej kategorii