Przyprawy
Liść laurowy

Liście wiecznie zielonego krzewu wawrzynu szlachetnego powszechnie znane są jako liście laurowe. W formie suszonej doprawiają smak wielu potraw, dodając im delikatnego, korzennego smaku. Dopełniają smak bigosu, gulaszu i są składnikiem wykorzystywanym do przygotowania hinduskiej mieszanki przyprawowej garam masala.

Szerokie zastosowanie liści laurowych zapewniło przyprawie stałe miejsce w polskiej kuchni. Liście laurowe mają charakterystyczny gorzkawy i ostry smak.

Nadają potrawom oryginalną, korzenną nutę. Suszone liście „boskiego drzewka”, jak nazywano wawrzyn w starożytnej Grecji, dodaje się dziś do większość zup, dań z ryb oraz dziczyzny.

Starannie selekcjonowane liście trafiają do hermetycznych opakowań. Liście laurowe nie są uprawiane na masową skalę. Dzięki temu do opakowania trafiają najlepszej jakości liście, które zachowują pełnię aromatu i idealnie przyprawią potrawy.

Inne produkty z tej kategorii