Grzyby
Maślak marynowany

W nazwie maślaka zwyczajnego zawarta jest wskazówka co do jego smaku. Grzyb charakteryzuje się przyjemnym maślanym smakiem i aromatem. Ten jeden z najbardziej smakowitych gatunków grzybów w Polsce, nadaje się do suszenia i duszenia. W tym przypadku mamy do czynienia z jego marynowaną formą. Grzyby przygotowane są w delikatnej zalewie octowej. Oryginalna receptura zachowuje nieco inne, niż ta tradycyjna, proporcje cukru. Sól oraz pozostałe przyprawy wydobywają z maślaków ich delikatne maślane nuty.

Maślaki obficie występują w lasach w drugiej połowie lata oraz jesienią. Najczęściej są spotykane w nizinnych lasach iglastych na terenie całej Polski. Do słoików wybierane są najzdrowsze i najbardziej jędrne kapelusze. To daje gwarancję najlepszej jakości, która oddaje pełnię smakowych zalet maślaka. Marynowane grzyby można wykorzystać jako składnik sałatek, sosów, czy do udekorowania przystawek.

Inne produkty z tej kategorii