Grzyby
Maślak suszony

Jeden z najsmaczniejszych grzybów występujących w polskich lasach, maślak zwyczajny, jest niezwykle popularny. W formie suszonej jest często wybierany jako składnik rozmaitych dań. W polskich lasach urodzaj na maślaki przypada na drugą połowę lata oraz jesień. Można je spotkać szczególnie często w nizinnych lasach iglastych na terenie całego kraju. Charakteryzuje się zdrowym i jędrnym kapeluszem. Dzięki odpowiedniej selekcji do opakowania trafiają tylko najlepsze okazy.

Dzięki procesowi suszenia niezwykle aromatyczne maślaki wydobywają z siebie jeszcze więcej pobudzających zmysły zapachów. Możemy z nich przyrządzić wyborny sos do makaronu lub ugotować grzybową zupę. Nadaje się także jako dodatek do jajecznicy. Nie sposób zapomnieć o jego obowiązkowej obecności w tradycyjnym polskim bigosie. W połączeniu z borowikami i podgrzybkami będzie królował w przepysznej sałatce.

Inne produkty z tej kategorii