Opieńki pochodzą z bogatych w te grzyby regionów Puszczy Białowieskiej i Puszczy Knyszyńskiej. Te okolice obfitują w doskonałe warunki do pojawiania się dorodnych opieniek. Opieńka miodowa zawdzięcza swą nazwę słodkawemu, miodowemu posmakowi. Ceniona również ze względu na aromat przywodzący nieco ser Camembert. Marynata, którą zalane są grzyby nie jest za słodka i wspólnie z opieńkami tworzą doskonałe połączenie. Niewielkie opieńki świetnie sprawdzą się podczas rodzinnych imprez i spotkań ze znajomymi jako doskonała i aromatyczna przystawka.

Opieńki występują również we Włoszech, Niemczech, na Ukrainie i w Rosji i są tam niezwykle popularne. W Polsce pojawiają się późną jesienią wyłącznie w starych lasach i borach. Ich ulubione miejsce to okolice starych drzew i powalonych pni. Dlatego też Puszcza Białowieska i Knyszyńska to królestwo tych grzybów. Właśnie w tym miejscu zbierane są z największą uwagą opieńki, które trafiają do słoików.

Inne produkty z tej kategorii