z żurawiną do mięsa
Pieczony schab
Składniki
schab bez kości
1kg
żurawina
100g
białe wino
1/2 szklanki
masło
1 łyżka
oliwa z oliwek
2 łyżki
pieprz
sól
majeranek
słodka papryka
szczypta
czosnek
2 ząbki
Sposób przygotowania

Prezentujemy Państwu pyszny pieczony schab z żurawioną do mięsa "Z Podlaskiej Spiżarni"

1
Umyty i osuszony schab natrzeć solą, pieprzem, majerankiem i rozgniecionym czosnkiem.
2
Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.
3
Po wyjęciu z lodówki mięso należy rozciąć pośrodku przez całą długość, tworząc długą kieszeń.
4
Tak powstały tunel wypełnić w całości żurawiną.
5
Schab natrzeć suszoną słodką papryką i oliwą z oliwek, ułożyć w naczyniu żaroodpornym i podlać białym winem.
6
Z wierzchu posypać wiórkami masła.
7
Naczynie żaroodporne zamknąć pokrywą.
8
Piekarnik nagrzać do 200 stopni C i piec mięso przez godzinę, polewając je od czasu do czasu powstałym w trakcie pieczenia sosem.
9
Voilà! Smacznego!:)
Inne przepisy