Wędliny
Podgrzybek marynowany

Podgrzybek marynowany to absolutny król wśród wszystkich „klejnotów lasu”. Doskonale przyrządzona, delikatna marynata charakteryzuje się słodkawym posmakiem. Do jej przygotowania nie używa się zbyt dużo octu, by nie zdominować zapachu podgrzybka. Wszystko to przyprószone przyprawami, które podbijają końcowy smak i aromat. Podgrzybki to jedne z najbardziej cenionych grzybów. Charakteryzują się doskonałym aromatem i smakiem. Ich intensywny brązowy kolor przechodzący czasami w czerń w połączeniu z jędrnością daje wyborne efekty kulinarne. A te odwołują się do zmysłu smaku i wzroku. 

Podgrzybki marynowane świetnie sprawdzą się w sałatkach, jako dodatek do przystawek lub treść smacznej kanapki. Podgrzybki obficie występują późnym latem oraz przez całą jesień. Można je spotkać na terenie całego kraju. Te najzdrowsze i najładniejsze pochodzą jednak z kilku szczególnych miejsc. Bory Tucholskie, okolice Brus czy Puszcza Piska to okolice słynące z najlepszych podgrzybków. To w tych regionach zbierane są podgrzybki, które trafiają do słoików.

Inne produkty z tej kategorii