Grzyby
Podgrzybek suszony

Podgrzybek w formie suszonej jest niezwykłym składnikiem wielu dań typowych dla tradycyjnej, smacznej polskiej kuchni. Szczególną zaletą suszonych podgrzybków jest niepowtarzalny aromat. Dania z ich dodatkiem zyskują niezwykłą jakość. Podgrzybek obficie występujący na terenie całego kraju jest stosowany do wielu tradycyjnych dań. Trudno wyobrazić sobie wigilijne potrawy bez dobrze znanego aromatu grzybów. Żur, barszcz biały, krokiety czy kapusta po prostu nie istnieją bez grzybów. Podgrzybki również będą pięknie łączyć się z innymi grzybami.

Mieszanka borowików, prawdziwków i właśnie podgrzybków stworzy niepowtarzalny aromatyczny bukiet pobudzający apetyt.
Podgrzybki można spotkać na terenie całego kraju. Obficie występuje późnym latem oraz przez całą jesień.  Najzdrowsze i najładniejsze podgrzybki pochodzą jednak z kilku szczególnych miejsc. W Borach Tucholskich, okolicach Brus czy w Puszczy Piskiej znajdują się tereny słynące z najlepszych podgrzybków. To w tych regionach zbierane są podgrzybki, które trafiają do słoików.

Inne produkty z tej kategorii