Grzyby
Rydz marynowany

Rydze, które wprawdzie nie nadają się do suszenia, są doskonałe jeśli zostaną przygotowane w najlepszej zalewie. Wyraźnie słodkawa octowa zalewa z odrobiną cebuli, słuszną ilością marchwi jest zupełnie wyjątkowa dzięki unikatowej recepturze.
Podczas marynowania rydze nabierają wybornego, korzennego smaku. Ich zastosowanie może zależeć od wyobraźni, ale najczęściej podawane są w formie przystawki lub przekąski.
 

Warto przyrządzić z marynowanymi rydzami kanapkę, koreczki lub ukoronować nimi sałatkę. Rydze mają jeszcze jedną wyjątkową zaletę, są niezwykle zdrowe. Powiedzenie „zdrów jak rydz” ma swoje uzasadnienie w jego zdrowotnych właściwościach. A te są dość szerokie ponieważ rydz działa pozytywnie na cały organizm. Rydze najczęściej spotykane są od sierpnia aż do listopada. Występują w młodych drzewostanach i lasach iglastych (zwłaszcza świerkowych). Można je również spotkać na piaszczystych glebach. Prawdziwe bogactwo rydzów znajduje się w lasach położonych na południu Polski.

Inne produkty z tej kategorii