z boczkiem i suszonymi borowikami
Tagliatelle
Składniki
makaron tagiatelle
400 g makaronu tagiatelle
duża cebula
1 szt.
ząbek czosnku
2 szt.
suszone borowiki
wedle uznania
grube plastry boczku
2 szt.
oliwa z oliwek
2 łyżki
masło
2 łyżeczki
śmietana 18%
330 g.
natka pietruszki
sól i pieprz
do smaku
starty ser żółty
wedle uznania
Sposób przygotowania

Prezentujemy Państwu przepyszny przepisa na Tagliatelle z boczkiem i suszonymi pomidorami "Z Podlaskiej Spiżarni".

1
Przed rozpoczęciem gotowania należy namoczyć suszone borowiki w zimnej wodzie przez ok. godzinę.
2
Cebulę i boczek pokroić w kostkę i podsmażyć na rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła.
3
Dodać odsączone i pokrojone w paski borowiki, poddusić, aby nie były surowe, mieszając od czasu do czasu (w razie potrzeby grzyby podlać wodą, aby nie przywarły do patelni).
4
Następnie należy dodać śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek i dusić jeszcze przez kilka minut.
5
Posypać solą i pieprzem do smaku.
6
Makaron ugotować „al dente” i polać przygotowanym sosem.
7
Całość przystroić natką pietruszki i przyprószyć startym serem.
8
Voilà! Smacznego!:)
Inne przepisy