Kindziuk to najbardziej znany litewski przysmak. Jest to długo wędzona, suszona i twarda wędlina. Przygotowywana jest z siekanej wieprzowiny. Do kindziuka dodaje się jałowiec, pieprz, czosnek i mieszankę przypraw, które najczęściej stanowią tajemnicę receptury.
Kindziuk charakteryzuje się długim terminem przydatności. Wędzona przez ok. 4 tygodnie wędlina zyskuje niezwykłe właściwości dzięki oryginalnemu procesowi przygotowania. Gotowy produkt można przechowywać nawet pół roku. Jest to tak zwana kiełbasa sucha, dzięki czemu dobrze znosi wyższe temperatury.
Zatem wiosenne i letnie pikniki nie będą dla tego specjału niczym strasznym, a my będziemy mogli cieszyć się jego smakiem.
Wędlinę najlepiej kroić w cieniutkie plastry ze względu na to, że jest ona dość twarda.
Dobrze komponuje się z ogórkami kiszonymi położonymi na kanapce. Z litewskim przysmakiem warto też eksperymentować. Kindziuk będzie się dobrze komponował z jajkami i może stanowić ich farsz razem z papryką i ogórkiem. Litewski przysmak sprawdzi się jako składnik makaronu z kurkami w sosie serowym.