Ten rodzaj boczku jest wyrobem dojrzewającym. Niezwykle ważne przy jego produkcji jest staranne wyselekcjonowanie najlepszego jakościowo mięsa. Proces powstania gotowego boczku jest w dużej mierze zależny od jakości surowca. Smaku i aromatu dopełniają dobrze dobrane przyprawy.
Boczek dojrzewający charakteryzuje się jasnoróżową i soczystą barwą. Poprzeplatany białymi wstążkami tłuszczyku wygląda wyjątkowo smacznie.
Dzięki tłuszczykowi boczek podczas smażenia nabiera jeszcze wyraźniejszego aromatu. Świetnie pasuje do jajecznicy lub jako osobna przekąska. Szparagi otulone plastrem boczku wyglądają pięknie, a smaki obu składników idealnie się ze sobą komponują.
Boczek produkowany jest na pograniczu Puszczy Białowieskiej oraz Knyszyńskiej. Jest to region niezwykle czysty i zdrowy. To powód, dla którego warto sięgnąć po ten wyrób.