Sposób przygotowania
Skorzystaj z naszego regionalnego przepisu na swojski bigos z kiełbasą, mięsem wieprzowym, grzybami oraz boczkiem. Wszystkie składniki znajdziesz w produktach "Z Podlaskiej Spiżarni".
1
Na dwie godziny przed gotowaniem bigosu suszone grzyby zalać wrzątkiem i moczyć pod przykryciem.
2
Dokładnie umyte mięso, kiełbasę i boczek należy pokroić w kostkę i podsmażyć w dużym garnku na oliwie.
3
Kapustę wypłukać w zimnej wodzie, aby nie była mocno kwaśna, odsączyć i dokładnie poszatkować.
4
Przełożyć kapustę do garnka z mięsem i zalać wodą (aż wszystko zakryje).
5
Kapustę należy gotować przez minimum 2 godziny na wolnym ogniu (im dłużej, tym lepiej).
6
W międzyczasie dodać do bigosu namoczone i pokrojone grzyby razem z wywarem oraz przyprawy – sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna jałowca i przecier pomidorowy.
7
W trakcie gotowania należy mieszać bigos, aby nie przywarł do dna garnka.
8
Na samym końcu przyprawić wszystko majerankiem.
9
Po ostudzeniu wstawić gotowy bigos do lodówki na parę godzin, aby się „przegryzł”.