Miód Runo leśne jest miodem z rodziny nektarowych. Jest w 100% naturalny, a pochodzenie z najzdrowszego regionu „Zielonych Płuc Polski” zapewnia o jego najwyższej jakości. Charakteryzuje się słomkową lub brązową barwą.
Miód ma właściwości wspomagające serce i układ krwionośny. Wpływa pozytywnie na cały organizm, uzupełnia niedobór witamin i biopierwiastków.
Miód powinien być przechowywany w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Ta zasada dotyczy każdego rodzaju miodu. Najlepiej do tego posłużą naczynia szklane lub kamionkowe.
Najwięcej właściwości miód utrzyma w ciemnym i suchym pomieszczeniu, gdzie temperatura będzie wynosiła około 15oC. Zabójcze dla miodu temperatury powyżej 42oC powodują zniszczenie zawartych w miodzie enzymów i inhibin. Dlatego też nie powinno się zalewać miodu wrzącym mlekiem, wodą czy zagotowywać.
Producent miodu to gospodarstwo pasieczne o ponad stuletnich tradycjach. Jest jedną z większych pasiek w regionie „Zielonych Płuc Polski”. Leży na skraju trzech wielkich puszcz położonych w północno-wschodniej Polsce: Białowieskiej, Knyszyńskiej i Augustowskiej. Zdobyte doświadczenie i wiedza stawiają tego producenta na czele polskich gospodarstw pszczelarskich. Miody z tej pasieki mają najwyższą jakość.