Pieczywo
Chleb żytni pytlowy

Nazwa chleba żytniego pytlowego nawiązuje do bardzo starej nazwy. „Pytel” to nic innego jak sito, przez które przesiewano mąkę. To znaczy, że taki chleb wypiekany był z ekskluzywnej mąki białej. Chleb żytni pytlowy wypieka się z przywiązaniem do tradycyjnej receptury.

Żytni chleb jest bardzo pożywnym wypiekiem. Aby zaspokoić lekki głód wystarczy przekąska z jednej kromki chleba. Dodatkowo chleb żytni polecany jest przez dietetyków ze względu na swoje walory zdrowotne.

Podpłomyki mające swoje korzenie w czasach średniowiecza świadczą o tym, że w polskiej kuchni chleb był niemal od zawsze. Do dziś powstało mnóstwo rodzajów chleba, które można wybrać w każdym sklepie. Ważne jest jednak to, by chleb był wypiekany bez ulepszaczy i środków konserwujących. Chleb żytni pytlowy jest wypiekiem nawiązującym do tradycyjnej receptury. Naturalne składniki i zdrowotne właściwości żyta dają pewność, że jest to produkt najwyższej jakości.

Inne produkty z tej kategorii