Szynka w Polsce jest niezwykle popularnym produktem. Znajduje się niemal w każdej lodówce. Jednak coraz trudniej o szynkę najwyższej jakości. Naturalna, z wysokiej jakości mięsa jest coraz rzadziej spotykana w sklepach. A przecież zapach tradycyjnej szynki wiejskiej pobudza zmysły smaku i powonienia. Prawdziwa szynka to nie tylko dodatek do kanapki. Będzie to najważniejszy składnik przekąski.
Szynka wiejska oczywiście najczęściej trafia na kanapki.
Jednak można ją wykorzystać jako składnik pizzy, zapiekanki czy jajecznicy. Można też dodać szynkę do wiejskiej tarty z serem.
Smak szynki wiejskiej jest wyjątkowy. Niezwykle istotne jest miejsce produkcji mięsa. Szynka produkowana jest w jednym z najczystszych regionów nie tylko Polski ale i całej Europy. Produkowana na pograniczu Puszczy Białowieskiej i Knyszyńskiej szynka wiejska wyróżnia się smakiem i aromatem.